Meer informatie over het actuele lesaanbod en tarieven? Kijk hierboven bij "Les volgen".


Scroll naar beneden voor meer informatie over:

Yin yoga

Power yoga

Kinder- en jeugd yoga

 • Kinder- en jeugd
 • Ouder en kind

Yoga Nidra

Specials

 • Privé yoga
 • Specialisaties

Yin yoga

Grenzen verkennen en verleggen met Yin.

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat om zo bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.
Bij Yin yoga worden yogahoudingen langer in maximale ontspanning vastgehouden (gemiddeld 3 minuten) . Hierdoor krijgt het bindweefsel de tijd en ruimte om te stretchen. 
Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar de tijd kunt nemen voor je lichaam.


Met name als je een zittend beroep hebt, belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze. Bij Yin yoga laat je die spieren juist los. De meeste houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd.

Yin Yoga en mindfulness zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De basisprincipes van mindfulness lopen als een rode draad door de lessen. Je oefent in niet oordelen, je leert om je aandacht naar het hier en nu te brengen, en je niet te verbinden met gevoelens en gedachtes die voorbijkomen.

Naast de inspanning van alledag zorgt Yin Yoga voor balans want de hele les staat in het teken van loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor weer herstellen en opladen, en het het helpt je om lekkerder te kunnen slapen.

Ook zo toe aan meer Yin in je leven? Neem dan vrijblijvend contact met me op!

Power yoga

De macht van ademkracht

In deze intensieve Vinyassa yogales worden de spieren aan het werk gezet. De yogahoudingen (asana's) worden op het tempo van de ademhaling uitgevoerd waarbij gelet wordt op de juiste uitlijning. Door de opeenvolging van houdingen kan dit gedeelte een echte work-out zijn. 

Het uitvoeren van Vinyasa Yoga heeft verschillende voordelen voor je lichaam en geest. Hieronder een aantal voorbeelden.

Meer beweging

Door middel van het uitvoeren van Vinyasa Yoga ben je in beweging. De flexibiliteit neemt toe, maar je gaat automatisch ook meer zweet produceren en dus transpireren.

Reiniging van het lichaam

Doordat je beweegt, de bloedsomloop op gang komt en de zweetklieren worden gestimuleerd, zul je je afvalstoffen beter kwijt kunnen raken. Hierdoor wordt het lichaam gereinigd.

Ook worden de spieren en organen doormiddel van deze oefeningen beter doorbloed. Hierdoor kunnen verschillende spierklachten voorkomen worden, verminderen of verdwijnen.

Meer kracht

Verder ontwikkel je meer spierkracht bij het uitvoeren van de verschillende series oefeningen. Verschillende spiergroepen worden versterkt.

Een betere ademhaling

Ademhalingsoefeningen en meditaties spelen bij Vinyasa Yoga een grote rol. Een goede ademhaling en meditatie zal voor meer rust, ontspanning en energie zorgen. Hierdoor voel je je lekker in je vel.

Kinder- en jeugd yoga

Jong geleerd is oud gedaan 

Wie op jonge leeftijd al leert luisteren naar zijn lichaam en daar goed mee in contact kan blijven, heeft een kompas voor de rest van het leven. Je weet de juiste koers te varen en tijdig bij te sturen wanneer je afdwaalt. Ook kun je in jezelf een rustige haven vinden wanneer je je moet heroriënteren of even rust nodig hebt.

Deze wijze lessen worden bij Kinderyoga op een speelse manier aangeboden.
In elk kinderboek komt positief gedrag aan bod. Dat zijn deugden die als een rode draad door het boek lopen. Er zit altijd, al is het maar heel klein, een boodschap in. Door een les vorm te geven aan de hand van kinderboeken, werken kinderen op een laagdrempelige manier met deze positieve eigenschappen .
 
Voorbeelden van thema's waaraan gewerkt kan worden zijn prikkels, boosheid, weerbaarheid, verliefdheid, tolerantie, onzekerheid, pesten. Dit wordt op een speelse manier vormgegeven en gecombineerd met yoga en mindfulness oefeningen. 
Door zowel het lichaam als de geest samen te laten werken, wordt een boodschap beter opgenomen. 

Deze les wordt op basisscholen aangeboden. Kinderen die zelf moeilijk rust kunnen vinden, hebben hier baat bij. Maar ook kinderen die prikkelgevoelig zijn ervaren veel rust.
Kinder- en jeugd yoga kan als losse les. Benieuwd wat kinderyoga voor uw kind kan betekenen?

Ouder en kind yoga

Echte aandacht voor elkaar.

Een uur lang volle aandacht voor elkaar hebben. Welk kind wil dat nou niet? Ook voor ouders of een andere vertrouwde volwassene  is het heel prettig om écht contact met het kind te maken. Bezig zijn met het kind achter het gedrag, de opvoedrol loslaten en van mens tot mens elkaar ervaren.
Deze special wordt als heel waardevol ervaren. 

Voel je welkom naar deze yogales te vragen.
 

Yoga nidra

Uitgeslapen ontspanning

Yoga Nidra wordt ook wel 'yogaslaap' genoemd. Het is een bewuste, diepe ontspanningstechniek waarbij je met je aandacht aanwezig blijft. Tijdens Yoga Nidra lig je compleet stil, comfortabel en ontspannen. Je voelt je na een yoga Nidra les uitgerust als na een goede nachtrust, maar tijdens de les slaap je dus niet.

Je kunt je voorstellen dat een diepe ontspanning erg heilzaam is voor mensen die veel hooi op hun vork nemen, over hun grenzen gaan, tegen een burnout aanzitten, of hier al mee te maken hebben. Maar eigenlijk is het voor iedereen heerlijk.
 
Bij Yoga Nidra werk je met een persoonlijke, positieve intentie. Op het moment dat je lichaam compleet ontspannen is en je hoofd leeg, komt een intentie veel krachtiger binnen. Daarmee help je deze intentie sneller waarheid te laten worden.

De grootste uitdaging zit in het loslaten van gedachten en het toelaten van totale ontspanning. Dit klinkt makkelijker dan het is. Deze vaardigheden vergen vaak best wat oefening (aantal lessen). Maar wanneer je eenmaal de helende werking van Yoga Nidra hebt ervaren dan is er weinig anders dat ook zo'n heerlijke ontspanning brengt. 

Ook behoefte aan extra diepe ontspanning? Kom dan een proefles volgen.

Specials

Kijk hieronder voor specialisaties en lessen met een speciaal thema.

Privé yoga

Maatwerk voor jezelf

Privé yoga

Als je in alle rust les wilt, kies dan voor een privé yogales. 
Beoefen je, om wat voor reden dan ook, liever yoga één op één of in een klein gezelschap? 

Heb je misschien de voorkeur voor yoga in je eigen vertrouwde omgeving?

Neem dan gerust contact met me op.


Thema lessen

Wisselende onderwerpen

Om bepaalde onderwerpen of actuele ontwikkelingen extra aandacht te geven worden er themalessen gegeven. Voorbeelden van themalessen zijn:


 • Hooggevoeligheid 


1 Op de 5 mensen is een Hoog Sensitief Persoon. Je kunt je voorstellen dat het erg lastig is jezelf te handhaven in deze veeleisende maatschappij vol prikkels en eisen.
Van de 100 mensen zijn dat er dus 20. 

Van deze 20 is 3% extravert Hoog Sensitief, dus 6 personen. 
Deze 6 van de 100 worden vaak gebrek aan focus, druk, slecht luisteren verweten, maar zijn dan eigenlijk overprikkeld. 

Van deze 20 is 97% introvert Hoog Sensitief, dus 14 personen.
De 14 van de 100 klappen vaak dicht, trekken zich terug, worden ook wel muurbloempjes genoemd.

De kunst is te leren luisteren naar wat je lichaam je verteld. Waar liggen je grenzen, wanneer raak je overprikkeld? En wat kan je ermee en ertegen doen?

Word ook prikkel-proof tijdens deze themales.


 • Stress bij kinderen

Kinderen weten heel goed wat er van hen verwacht wordt. Ze voelen de druk van presteren al op een erg jonge leeftijd. 
Letters en cijfers leren, Cito toetsen, dictee, voorlezen, goed zijn in sport, er mooie uitzien, social media. Ze vergelijken zich continue met anderen.

Maar wie zijn ze zelf, wat zijn hun eigen grenzen? Is goed ook goed genoeg? Waar haalt je kind plezier uit en weet je kind hoe het zich echt moet ontspannen? Want TV en gamen is inspanning, geen ontspanning. 

Zit je kind niet zo lekker in zijn/ haar vel? Mogelijke uitingen zijn vaak boosheid, angsten, neerslachtigheid, buikpijn, hoofdpijn, problemen met ontlasting, slecht/ onrustig of erg vast slapen.
Yoga leert kinderen naar zichzelf te luisteren. Grenzen ontdekken, verkennen en op een respectvolle manier aangeven. 

Ze zijn maar één keer jong, leer ze daar ontspannen van genieten tijdens deze themales.

Trauma Informed Yoga

Herstel van contact met jezelf

Trauma-Sensitive Yoga* biedt een veilige plek waar mensen verbinding kunnen maken met hun lichaam en hun ademhaling in relatie tot het trauma. Trauma Center Trauma-Sensitive Yoga (TCTSY) is een effectieve aanvullende behandeling voor mensen die lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS), complex of ontwikkelingstrauma. Deze techniek is ontwikkeld door David Emerson van het Justice of Resource Institute (JRI) in Boston, MA.

Gevoelige technieken
TCTSY-deelnemers worden uitgenodigd om tijdens de oefening sensaties in hun lichaam op te merken en te voelen. Deelnemers worden vervolgens aangemoedigd om keuzes te maken over wat ze doen en hoe ze met hun lichaam bewegen op basis van wat ze voelen. Dit ondersteunt de deelnemers om te onderzoeken welke keuze voor hen ondersteunend voelt, daarbij gebruikmakend van hun eigen individuele ervaring. Er is geen fysieke begeleiding, alleen woordelijk.

Lichaamsgerichte verkenning
TCTSY past keuze en lichaamsgericht zelfbewustzijn toe om een ​​herstelproces te ondersteunen, een zachte interventie die genezing initieert doordat mensen een relatie met het huidige moment en hun lichaam herstellen. De taal die tijdens een yogasessie wordt gebruikt, is uitnodigend en moedigt nieuwsgierigheid aan om te ontdekken wat men zou kunnen voelen in verschillende delen van hun lichaam op basis van de vorm die ze kiezen te nemen. Na verloop van tijd beginnen de deelnemers de effecten te ervaren van het nemen van positieve actie en het maken van keuzes.
Er is geen eerdere yoga-ervaring nodig voor deze les.

*= Toelichting:
In de tekst gaat het over Trauma Sensitive Yoga en niet over Trauma Informed Yoga.
Ik heb meer dan 17 jaar werkervaring met getraumatiseerde mensen en ben tevens ervaringsdeskundige. In aanvulling hierop heb ik de 20-uurs introductiecursus Trauma Sensitive Yoga gedaan, waarna je Trauma Informed Yogadocent bent. Deze cursus heb ik gevolgd bij Esther van der Sande, grondlegster voor de Trauma Sensitive Yoga in Nederland.
Tijdens deze introductiecursus heb ik kennis en ervaring opgedaan met Trauma Yoga, zodat ik dit in mijn lessen kan integreren.

Trauma Informed Yoga wordt in een vaste serie lessen gegeven, met een vaste kleine groep mensen.

Als je interesse hebt om voor de eerste keer deel te nemen aan de Trauma Informed Yoga lessen, nodig ik je uit me een e-mail te sturen en de korte vragenlijst van TIY les in te vullen, zodat ik kort contact met je kan opnemen en je beter kan leren kennen. Dit kan je in staat stellen om vragen te stellen over TIY en de praktijk en de mogelijkheid bieden om enkele van je verwachtingen, wensen of behoeften voor de praktijk te delen.

Kijk voor meer informatie over Trauma Sensitive Yoga op:
https://www.traumasensitiveyoganederland.com
https://www.traumasensitiveyoga.com

Restorative yoga

Voor ontspannen herstel

Restorative Yoga betekent letterlijk ‘herstellende yoga’ of ‘vernieuwende yoga’. En hiermee wordt bedoeld dat je met deze yoga het zelfherstellende vermogen van je lichaam aanspreekt. En dit kan hard nodig zijn na of in een periode van fysieke of geestelijke overbelasting. Je lichaam kan veel meer dan je denkt, alleen moet je het wel de rust en oefening geven die het nodig heeft. 
Deze yogavorm is verwant aan Yin Yoga. Ook wordt het weleens verward met Yoga Nidra, ook wel 'yoga van de slaap' genoemd. 

Restorative Yoga wordt gekenmerkt door:

 • Het lang (minimaal enkele minuten) aanhouden van de yogahoudingen
 • De focus op je ademhaling tijdens de houdingen, waardoor het heel meditatief wordt
 • Het volledig ontbreken van inspanning bij de yogahoudingen
 • Het veelvuldig gebruik van hulpmiddelen
 • Veelal liggende en af en toe zittende yogahoudingen. Staande houdingen komen binnen Restorative Yoga niet voor. 


Wanneer is deze fijne yoga goed voor jou?
Onder andere in de volgende situaties is het goed om Restorative Yoga te gaan volgen:

 • Als je ondersteuning zoekt bij chronische klachten zoals reuma
 • Als je veel stress hebt (gehad)
 • Als je een operatie achter de rug hebt of geblesseerd bent
 • Als je om een andere reden moeite hebt om te ontspannen
 • Als je senior bent en hebt gemerkt dat andere yogavormen te intensief voor je zijn


Welke voordelen heeft Restorative Yoga?
Als je een tijdje Restorative Yoga beoefent, kun je de volgende voordelen gaan ervaren:

 • Vermindering van stress
 • Meer ruimte en soepelheid in je lichaam
 • Verbetering van je ademhaling
 • Meer rust in je hoofd en je lichaam

Belangrijke verschillen tussen Restorative Yoga en Yin Yoga

Verschil 1: ontspanning versus weerstand

Bij Restorative Yoga draait het om ontspanning van het hele lichaam en geest. Hier komt totaal geen Yang bij kijken. Bij Yin Yoga wordt gefocust op het loslaten van weerstand in een bepaald deel van het lichaam en hier heb je soms wel wat Yang bij nodig. Maar: wel zo weinig mogelijk!

Bij Restorative Yoga werk je daarom vooral in liggende houdingen en bij Yin Yoga komen ook veel zittende en soms zelfs staande houdingen voor.

Verschil 2: stilte versus energie

Restorative Yoga heeft vooral als doel de stilte in jezelf op te zoeken en alles te voelen wat zich eventueel aandient. 
Yin Yoga heeft hetzelfde doel als andere yogavormen (het laten stromen van je ‘levensenergie’). Veel yogavormen doen dit door spier(ont)spanning en Yin Yoga doet dit door te werken op het bindweefsel. Daarom worden houdingen in Yin Yoga vrij lang aangehouden: in het begin strek je vooral op spierweefsel, daarna pas op bindweefsel, ook wel fascia genoemd. 

Verschil 3: lang versus langer

De houdingen in Restorative Yoga worden vaak nóg langer aangehouden dan in Yin Yoga, waar je gemiddeld tussen de 3 en 10 minuten een houding aanhoudt. In Restorative Yoga kan dit zomaar oplopen tot 20 minuten. Mede hierdoor is deze yogavorm nog geschikter voor het genezen en herstellen van lichaam en geest, bijvoorbeeld na een ziekte of blessure. En mede hierom zijn hulpmiddelen zoals een meditatiekussen zo belangrijk!

Ook toe aan herstel? Volg dan het 8-weekse Restorative Yoga programma. Maak je interesse kenbaar via een Whatsappje. 

Prison Yoga Project

Gezonder in detentie


Van de Prison Yoga Project site Nederland:

Prison Yoga Project The Netherlands biedt trauma-sensitive based yoga en mindfulness aan gedetineerden ter ondersteuning van hun rehabilitatie.

 

Bijna, zo niet alle (ex-)gedetineerden hebben een trauma. Onverwerkt trauma en langdurige stress laat afdrukken na in de hersenen en in het lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat trauma-sensitive based yoga en mindfulness helpt om de symptomen van trauma te reduceren. Daarom geloven wij in rehabilitatie met de inzet van trauma-sensitive based yoga: Prison Yoga.

 

Prison Yoga is een lichaamsgerichte interventie die gedetineerden helpt om op een positieve manier om te gaan met spanningen, stress, impulsen, en emoties zoals woede en verdriet. Veel gehoorde ervaringen van deelnemers: minder blessures, betere nachtrust, meer focus en innerlijke rust.

 

Waarom Prison Yoga?

Wij streven naar een veilige maatschappij, waarin we zorgdragen voor elkaar. Gedetineerden en ex-gedetineerden zijn hiervan onderdeel. Wij willen hen de kans bieden op rehabilitatie, zodat zij zich staande kunnen houden in hun directe omgeving en in de maatschappij.


Kijk voor meer informatie over Prison Yoga Project op:
http://www.prisonyoga.nl
En voor de Amerikaanse site, waar het allemaal begon:
https://prisonyoga.org